Το Κέντρο Δικαιοσύνης για τις Συνταγματικές Ελευθερίες μήνυσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για βίαιο περιορισμό ταξιδιωτών

ΤΟΡΟΝΤΟ:  Το Κέντρο Δικαιοσύνης άσκησε νομική προσφυγή κατά της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης σε απάντηση του Πρωθυπουργού Τζάστιν Τρουντού που δήλωσε στα ΜΜΕ ότι οι Καναδοί που επιστρέφουν από ταξίδια θα περιορίζονται βίαια σε ξενοδοχεία με κόστος 2.000 $ ανά ταξιδιώτη, παρόλο που επιστρέφουν έχοντας στην κατοχή τους αρνητική δοκιμή PCR.

Το Κέντρο Δικαιοσύνης έστειλε για πρώτη φορά επιστολή νομικής απαίτησης στον Υπουργό Μεταφορών Omar Alghabra στις 29 Ιανουαρίου 2021 προειδοποιώντας ότι θα ασκήσει αγωγή στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο εάν η κυβέρνηση προχωρήσει με την απειλή της να περιορίσει τους επαναπατρισθέντες Καναδούς σε μυστικές τοποθεσίες, ακόμη και σε εκείνους που είχαν ήδη βγει αρνητικοί στο τεστ για Covid.

Το Κέντρο Δικαιοσύνης εκπροσωπεί 13 μεμονωμένους αιτούντες , σε μια συλλογική αγωγή και συμβουλεύει δεκάδες ακόμη. Η μη κερδοσκοπική νομική εταιρεία και  εγκεκριμένη φιλανθρωπική μας οργάνωση έχουμε λάβει χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οργής από ταξιδιώτες Καναδούς, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από τον λόγο ταξιδιού τους, θα αναγκαστούν να κάνουν ένα τεστ Covid PCR για να επιβιβαστούν σε ένα αεροπλάνο για να επιστρέψουν στον Καναδά, στη συνέχεια ο ταξιδιώτης θα αναγκαστεί να κάνει άλλη δοκιμή PCR κατά την άφιξη και, στη συνέχεια, θα περιοριστεί αναγκαστικά για έως και τρεις ημέρες, περιμένοντας ένα αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής, και επίσης θα πρέπει να πληρώσει 2.000 $.

Όποιος βρεθεί θετικός, μετά την επιστροφή του στον Καναδά θα πρέπει «αμέσως να μπει σε καραντίνα σε καθορισμένες κυβερνητικές εγκαταστάσεις», σύμφωνα με τον κ. Trudeau. Η κυβέρνηση προσλαμβάνει φρουρούς ασφαλείας για την επιβολή υποχρεωτικής καραντίνας, με την πρόσθετη απειλή σύλληψης και φυλάκισης για Καναδούς που αρνούνται να περιοριστούν βίαια σε ομοσπονδιακή εγκατάσταση. Στις 9 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όποιος φτάσει στην ξηρά χωρίς αρνητικό τεστ PCR θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμα έως 3.000 $. Από τις 22 Φεβρουαρίου, οι ταξιδιώτες θα κληθούν επίσης να υποβληθούν σε μια άλλη δοκιμή Covid προς το τέλος μιας υποχρεωτικής απομόνωσης 14 ημερών. Πρόσθετοι αιτούντες μπορούν να προστεθούν στη νομική διαδικασία καθώς προχωρά το Κέντρο Δικαιοσύνης.

Ο δικηγόρος του Κέντρου Δικαιοσύνης Sayeh Hassan σημειώνει ότι οι Καναδοί ταξιδεύουν για πολλούς λόγους και ο Χάρτης εγγυάται το θεμελιώδες δικαίωμα εισόδου και εξόδου από τον Καναδά. «Ο πρωθυπουργός Trudeau έκανε αυθαίρετα ειδικές εξαιρέσεις για τους Ολυμπιακούς αθλητές και τις ομάδες υποστήριξής τους, για παράδειγμα», σημειώνει η κα Hassan.

«Οι πολίτες κρατούνταν παράνομα, παρόλο που δεν είχαν καταδικαστεί για αδίκημα, δεν είχαν πρόσβαση σε δικηγόρο και δεν εμφανίστηκαν ενώπιον δικαστή. Οι αξιωματικοί επιβολής του νόμου αρνούνται προφανώς να ενημερώσουν τα μέλη της οικογένειας για το πού κρατούνται τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αυτή η εξωφρενική πολιτική ευθυγραμμίζεται με τα πιο κατασταλτικά και αντιδημοκρατικά καθεστώτα στον κόσμο και είναι εντελώς απαράδεκτη », προσθέτει η κα. Hassan.

“Η καραντίνα, ιδιαίτερα των υγιών ή ασυμπτωματικών ατόμων, είναι το λειτουργικό ισοδύναμο της κατ ‘οίκον περιορισμού και το Κέντρο Δικαιοσύνης δεν θα το επιτρέψει να συνεχίσει χωρίς αμφισβήτηση.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *