Για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21


Διεπιστημονική Ένωση Υπεράσπισης της Δημοκρατίας και της Βιοηθικής.

Για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21

Μικρός λαός και πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια
για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι
– Γ. Ρίτσος

Δύο αιώνες κύλησαν αφότου οι άνθρωποι που κατοικούσαν σε μια κουκίδα του παγκόσμιου χάρτη ξεσηκώθηκαν για μία ακόμη φορά παλεύοντας γι’ ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία με άλλα λόγια, πολιτισμική αυτοτέλεια και δημοκρατία. Η επανάσταση έφερε στο ελληνικό έθνος την απελευθέρωσή του από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Όμως η εμποροκρατική Δύση, οι «μεγάλες δυνάμεις», οι «σύμμαχοι», δεν θα επέτρεπαν ποτέ την ανεξαρτησία και την αυτοδιάθεση ενός λαού που διατηρούσε τη συνοχή του μέσα από αιώνων παράδοση «των κοινών».

Οι Έλληνες πολέμησαν για την ανεξαρτησία, αλλά δεν την απόλαυσαν. Το Σύνταγμα της Βαυαροκρατίας (ν.27/12/1833 –ΦΕΚ 3 (Α)-10/1/1837– Άρθρο 38) αναφέρει ρητά ότι : «δεν επιτρέπονται συνελεύσεις της ολομέλειας των δημοτών για σύσκεψη και απόφαση περί δημοτικών και άλλων υποθέσεων». H δημοκρατία δεν ήταν ποτέ στην ατζέντα των «μεγάλων δυνάμεων». Τα «ατομικά δικαιώματα» του φιλελεύθερου αστικού πολιτισμού ήταν η πρόφαση για τον αφανισμό των λαϊκών κοινοτήτων. Όπως τώρα, έτσι και τότε: δάνεια με επαχθείς όρους που δεν έφτασαν ποτέ στη χώρα, πραξικοπήματα, πνευματική υποδούλωση. Κληρονομήσαμε μόνο μια επίφαση δημοκρατίας: την κοινοβουλευτική ολιγαρχία, που δεν έχει καμία σχέση με τα «κοινά» των κοινοτήτων, των πόλεων, την αδελφότητα των Βαλκανικών λαών, τις ιδέες του Ρήγα και των πρώτων Εθνοσυνελεύσεων.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται: η νίκη του ελληνικού λαού απέναντι στους βαριά εξοπλισμένους στρατούς του φασιστικού Άξονα και το έπος της Εθνικής Αντίστασης, 120 χρόνια μετά το 1821, μετατράπηκαν ακόμα μία φορά σε βαριά ήττα. Και πάλι η δημοκρατία δεν ήταν στα πλάνα των «συμμάχων»· έτσι, όταν η Ελλάδα ελευθερώθηκε από τους Ναζί, ανέλαβαν οι Βρετανοί, με τοποτηρητές τούς ντόπιους συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων, ενώ όσοι πολέμησαν δολοφονήθηκαν, εξορίστηκαν, φιμώθηκαν. Και σήμερα, άλλα 80 χρόνια από τότε, οι γιοί αυτών που οδήγησαν τότε τη χώρα στον εμφύλιο συνεχίζουν επάξια την οικογενειακή παράδοση.

Αυτοί που σήμερα ανέλαβαν τους επίσημους εορτασμούς της Ελληνικής Επανάστασης, οι ντόπιοι έπαρχοι της σημερινής Τρόϊκας κι οι εφοπλιστές που κάνουν πάρτι με τα χρήματα της Ολυμπιάδας, δεν θα μπορούσαν με καλύτερο τρόπο ν’ αποτυπώσουν την επικαιρότητα μιας επανάστασης που αμαυρώθηκε αμέσως μόλις ήρθε η ώρα να δρέψει τις δάφνες της. Η σημερινή «Επιτροπή» προσπαθεί να αποδομήσει την έννοια του έθνους και του ελληνικού πολιτισμού συγχέοντας σκοπίμως την έννοια έθνος με το «έθνος-κράτος». Οι εορτασμοί των 200 χρόνων από την επανάσταση παρουσιάζονται τεχνηέντως ως 200 χρόνια ύπαρξης του ελληνικού έθνους. Το ίδιο έκαναν και τότε: οι λόρδοι καταστροφείς της Ακρόπολης χλεύαζαν τους Έλληνες ως ανύπαρκτους, την ώρα που οι αυτόχθονες «χωριάτες» έδιναν εφόδια στους ταμπουρωμένους στον Παρθενώνα Οθωμανούς προκειμένου να μην καταστρέψουν τη μνήμη τους για να προμηθευτούν μολύβι! Η παγκόσμια ελίτ, αυτή που κάποτε κατασκεύασε τα έθνη-κράτη όταν την εξυπηρετούσαν, τώρα επιδιώκει να τα εξαλείψει. Και όπως τότε εκθείαζε τις εθνικές ομάδες και ταυτότητες για να δώσει νομιμοποίηση στο κράτος που δημιουργούσε, σήμερα προσπαθεί να τις αποδομήσει υποστηρίζοντας πως το έθνος-κράτος ήταν μια κατασκευή, και μαζί με αυτό και τα ίδια τα έθνη: τα έθνη που ξεριζώνει από τις πατρίδες τους, είτε οδηγώντας τα στη μαζική μετανάστευση, είτε ερειπώνοντας τις αξίες και τον πολιτισμό τους. Τα έθνη συκοφαντούνται ως αιτία των γενοκτονιών και των πολέμων από τους ίδιους τους κερδοσκόπους που τους προκαλούν. Όμως τα έθνη αυτά, οι διαφορετικές γλώσσες, παραδόσεις, θρησκείες, πατρίδες, είναι το όμορφο, ανεκτίμητο μωσαϊκό που συνθέτει την παγκόσμια κληρονομιά μας.

Σήμερα, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, το κράτος γιορτάζει μόνο του με τον λαό τηλεθεατή της φιέστας εγκλωβισμένο στα σπίτια του, ωσάν η επέτειος της εθνεγερσίας να μην τον αφορά!

Ας σταθούμε αντάξιοι απόγονοι αγωνιστών κι ας αντιπαλέψουμε τους σημερινούς εχθρούς που δεν επιτίθενται μόνο στην χώρα μας αλλά στην ίδια την βιολογική ύπαρξη των ανθρώπων όπου γης. Στόχος τους το μυαλό και το σώμα μας. Σε αυτό τον αγώνα κανείς δεν περισσεύει. Κάθε ψυχή και μια μικρή φλόγα.

Εμείς, μία ομάδα ανθρώπων που μας συνέχει η αγάπη για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια, παραμερίζοντας οιεσδήποτε ιδεολογικές, πολιτικές, θρησκευτικές είτε άλλες διαφορές μας, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την επίτευξη θεμελιακών αξιών και σκοπών, όπως αυτές εκφράζονται στην ιδρυτική μας διακήρυξη. Καλούμε όλους τους Έλληνες, όλους τους πολίτες, να ενωθούν προς έναν κοινό σκοπό: Να αποφασίζουμε εμείς για τις ζωές μας στα χνάρια όσων αγωνίστηκαν για τις ιδέες της Επανάστασης του 1821 και της Εθνικής μας Αντίστασης.

Ελλάδα, 25 Μαρτίου 2021

Διεπιστημονική Ένωση Υπεράσπισης της Δημοκρατίας

και της Βιοηθικής

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *