Πληροφόρηση σε σχέση με τον COVID-19 και προκαλούμενη ψυχολογική δυσφορία

Του Παντελή Οικονόμου, Γενικός Ιατρός

Έχουμε συνηθίσει ένα βομβαρδισμό πληροφοριών σε σχέση με τον COVID-19, το πόσο «επικίνδυνη» είναι η Δέλτα μετάλλαξη, πόσο θα χτυπήσει τους μη εμβολιασμένους, καινούργια μέτρα με υποσημειώσεις και εξαιρέσεις, εκφοβισμοί για υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, κάθε μέρα δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει.

Ευτυχώς πολλά από αυτά που ανακοινώνονται, δεν έχουν γίνει ακόμα νόμος του κράτους, όπως όσα εξαγγέλθηκαν σε σχέση με τους υγειονομικούς, αλλά είναι αρκετά να δημιουργούν άγχος, σύγχυση και σε ορισμένους πανικό. Πολλά από όσα  συμβαίνουν στο εργασιακό επίπεδο, βασίζονται σε προφορικές εντολές, χωρίς να υπάρχει νόμος που να τα στηρίζει. Ακόμα και κάτι που θα ανακοινωθεί στα ΜΜΕ και το ανακαλέσουν, έχει το σκοπό του, αφού δημιουργεί εντυπώσεις. Κάτι που επαναλαμβάνεται επίσης, εντυπώνεται στον εγκέφαλο και γίνεται πληροφορία, ανεξάρτητα αν είναι ακριβές ή όχι, όπως είχε κάνει επιστήμη ο Γκέμπελς στη ναζιστική Γερμανία.

Mία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity συμπεραίνει ότι η έκθεση στις πληροφορίες σχετικά με τον CΟVID στα ΜΜΕ συνδέεται με κακή ψυχολογική υγεία. Αυτός ο κίνδυνος σχετίζεται περισσότερο με τον όγκο των πληροφοριών παρά με την ποιότητά τους. Αυτό διαπιστώθηκε παρά το γεγονός ότι σε αυτούς που συμμετείχαν στην μελέτη, τους απασχολούσε περισσότερο η ποιότητα των πληροφοριών (64% πολύ, 28% λίγο), παρά η ποσότητα (49% πολύ, 32% λίγο). Όσοι είχαν εκτεθεί σε μεγάλο όγκο πληροφοριών, ήταν πιο πιθανό να έχουν συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους ή και τα δύο.

Αυτός είναι ο στόχος τους, να μας αγχώσουν, να μας φοβίσουν και να μας οδηγήσουν στη κατάθλιψη, οπότε τότε θα μπορούμε να είμαστε πιο χειραγωγήσιμοι. Είναι ένας πραγματικός πόλεμος, χωρίς τη χρήση πυρομαχικών, πνευματικός πόλεμος. Ο φόβος, λοιπόν, έχει χαμηλή συχνότητα και δεν επιτρέπει να λειτουργήσει ο προμετωπιαίος φλοιός του εγκεφάλου και η λογική σκέψη. Για αυτό η γνώση, η έκφραση θετικών συναισθημάτων με υψηλή δόνηση όπως η αγάπη και η χαρά, ή καταστάσεις του νου που δημιουργούν δονήσεις υψηλής συχνότητας, όπως η γαλήνη, η εμπιστοσύνη-πίστη, η αποδοχή των άλλων ανθρώπων, το θάρρος και η θέληση, μας βοηθάμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία, όπως αυτή που βιώνουμε αυτή την εποχή. Ακόμα και ο θυμός, αν και πιο χαμηλής δόνησης συναίσθημα, είναι ένα σκαλοπάτι για ενέργεια και για αλλαγή και όχι για παθητικότητα και αποδοχή της ήττας, που συνοδεύουν τα πιο χαμηλής δόνησης συναισθήματα, όπως το άγχος, ο φόβος και ο τρόμος. Αν κάποιος δυσκολεύεται να συντονιστεί με τα συναισθήματα ή τη κατάσταση του νου πιο υψηλής συχνότητας, είναι προτιμότερο να απέχει από αυτό τον βομβαρδισμό πληροφοριών και να κάνει κάτι άλλο.
Είναι στο χέρι μας να αποφασίσουμε με ποια συναισθήματα επιλέγουμε να συντονιζόμαστε κάθε μέρα και ώρα, με τι θέλουμε ο νους μας να ασχολείται και σε τι κοινωνία θέλουμε να ζούμε.

Υ.Γ. Συμβαίνουν πολλά γεγονότα σε παγκόσμιο επίπεδο, περίεργα και έντονα καιρικά φαινόμενα σε όλη τη γη, κυβερνοεπιθέσεις σε αυξανόμενο βαθμό, διαμάχες σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ χωρών, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε παγκόσμιες συρράξεις, κλιμάκωση στις πολιτικές αποφάσεις σε πολλές χώρες σε σχέση με τον COVID-19, ενώ βρισκόμαστε σε ύφεση από πλευράς κρουσμάτων και ιδίως θανάτων.
Είμαστε κοντά χρονικά σε μία δραματική παγκόσμια κορύφωση που, από ότι πιστεύω από όσα μελετάω, θα οδηγήσει στην απελευθέρωση της ανθρωπότητας! Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνουμε άπραγοι και να περιμένουμε άλλους να μας σώσουν. Το ζήτημα για τον καθένα μας είναι τι είναι διατεθειμένος να θυσιάσει, προκειμένου να μείνει σταθερός σε όσα πιστεύει για την προστασία της υγείας του, της ζωής του, των ιδανικών του και των ηθικών αξιών του.
Ξέρω ότι είναι δύσκολο και σκληρό, γιατί για κάποιον μπορεί να είναι η δουλειά του (είτε να τη χάσει είτε να μην μπορεί να εργαστεί), για κάποιον άλλο μπορεί να είναι κάποιοι άνθρωποι στη ζωή του, για κάποιον τρίτο η διασκέδασή του. Είμαστε όμως στις πιο απαιτητικές συνθήκες της σύγχρονης ιστορίας μετά τους Παγκοσμίους Πολέμους και η Ελλάδα βιώνει μία από τις χειρότερες καταστάσεις παγκοσμίως!
Χρειαζόμαστε δράση, δικτύωση σε ομάδες που υπάρχουν ήδη, νομική υποστήριξη και συμβουλή, γιατί πολλά από αυτά που συμβαίνουν είναι αντισυνταγματικά. Υπάρχουν πολλές προτάσεις από εξαιρετικούς δικηγόρους, όπως ο Δ.Θανάσουλας, που συστήνει να λέμε ότι «μίλησα με δικηγόρους και γιατρούς που μου λένε ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός στην εργασία μου και δεν ενδείκνυται στην περίπτωσή μου. Αν θέλετε και επιμένετε να εμβολιαστώ, παρακαλώ να μου το δώσετε εγγράφως» . Συνήθως οι εργοδότες δεν δίνουν κάτι εγγράφως γιατί φοβούνται. Αν γίνει απόλυση, είναι άκυρη.
Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη με οικονομική στήριξη σε όσους πλήττονται, ας βρούμε ανθρώπους που γνωρίζουμε και ας τους βοηθήσουμε, αν πάρουν την απόφαση να χάσουν τη δουλειά τους ή να δυσκολεύονται να βρούν, εφόσον δεν κάνουν το εμβόλιο. Είμαι διατεθειμένος να βοηθήσω οικονομικά ένα συνάνθρωπό μου, μέχρι να οργανωθούμε συλλογικά πιο συστηματικά.
Να μείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Συν Αθηνά και χείρα κίνει.

Έχουμε νικήσει ήδη!
ΠΗΓΗ:E.Y.E Επιστήμονες για την Υγεία και την Ελευθερία

 

Μια σκέψη στο “Πληροφόρηση σε σχέση με τον COVID-19 και προκαλούμενη ψυχολογική δυσφορία”

  1. “Είμαστε κοντά χρονικά σε μία δραματική παγκόσμια κορύφωση που, από ότι πιστεύω από όσα μελετάω, θα οδηγήσει στην απελευθέρωση της ανθρωπότητας!”
    Σε ποια “απελευθερωση” αναφερεται?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *