Η ΜΑΣΚΑ του ΟΛΕΘΡΟΥ

Του Σπύρου Καμπιώτη

(Παν/κου, πειραματικού ερευνητή, συγγραφέα)

Αναδημοσίευση άρθρου (15/7/20) του Σπ. Καμπιώτη

Τους τελευταίους μήνες γίνεται πολύ συζήτηση σχετικά με το θέμα της μάσκας, που ταλανίζει και ταλαιπωρεί χιλιάδες συμπολιτών μας. Κάποιος, (ο οποιοσδήποτε) –που ενδεχομένως  δεν γνωρίζει και είναι φυσικό -, μπορεί να εκφράσει το ερώτημα, “τελικά ποιόν να πιστέψεις και τι να κάνεις¨? Η συνήθης απάντηση που παίρνει, από διάφορες πηγές ¨ενημέρωσης¨ είναι, …¨μα βεβαίως την επιστήμη …. και γι΄αυτό φοράμε την μάσκα, όπου και αν βρισκόμαστε, όπου και αν πάμε ….”

Εμείς λοιπόν θα απαντήσουμε κυρίως σε εκείνους που …απαντούν στο ερώτημα, ελπίζοντας παράλληλα πως και οι ερωτώντες θα πάρουν και τις ζωτικές απαντήσεις στο ερώτημα που θέτουν. Κύριοι και κυρίες για ποια επιστήμη μιλάτε? Εκείνης … που κάνει ταμείο ανάλογα τις εισπράξεις από τις μάσκες, ή εκείνης της αλήθειας, του ήθους και της ανθρωπιάς?

Για να μην αναλωνόμαστε όμως με αντιπαραθέσεις, υποθέσεις και αδιέξοδες δαιδαλώδεις συζητήσεις, θα σας παραθέσουμε τις παρακάτω επιστημονικές απόψεις και θέσεις, βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες όπως είναι η θέση του κου Ιωάννη Καβαλιώτη γιατρού, Παιδίατρου – Λοιμωξιολόγου , τέως Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Λοιμωδών Θεσσαλονίκης καθώς και εκείνης της εξαιρετικής εργασίας του Μάριου Δημόπουλου (Doctor of Naturopathy, Υποψήφιου Ph.D), που αναδεικνύουν την επικινδυνότητα από τη χρήση της μάσκας (που πλέον έχει επιβληθεί στον Ελληνικό λαό) και τα συμπεράσματα δικά σας.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ (Ιωάννη Καβαλιώτη (14/10/20)
Tι ίσχυε βιβλιογραφικά για τις μάσκες πριν το ζήτημα καταστεί πολιτικό.
Τραγικά ψέματα σχετικά με τις μάσκες.
Daniel Horowitz (10/9/20). How we have been lied to so dramatically about masks. What did the scientific literature say before the issue became political?
Επιστημονική λογική πίσω από την μασκοφορία παγκοσμίως σίγουρα δεν μπορεί να βρεί κανείς τώρα που το ζήτημα έχει γίνει σε τέτοιο βαθμό πολιτικό …
“Βρισκόμαστε σε σημείο που ο επικεφαλής της δημόσιας υγείας του Καναδά ζήτησε από τους πολίτες να φορούν μάσκες κατά τη διάρκεια σεξουαλικών επαφών και στα βρέφη ηλικίας 19 μηνών να φορούν μάσκα στο αεροπλάνο”.
Δεν υπάρχει καμία λογική σκέψη …
Όμως τι έλεγε η κυβερνητική και η επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με το ζήτημα αυτό πριν να γίνει πολιτικό;
Στις 3 Απριλίου 2020, μερικές εβδομάδες μετά την έναρξη του lockdown, και πριν τη μεγάλη προώθηση της παγκόσμιας μασκοφορίας από τα ΜΜΕ, η Διοίκηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, εξέδωσε οδηγίες για την προστασία του αναπνευστικού συστήματος των εργαζομένων που εκτίθονταν σε άτομα που έχουν τον ιό.
Δήλωνε ξεκάθαρα τι είχαν πει οι κυβερνήσεις εξ αρχής σχετικά με άλλες μορφές αερόβιας μόλυνσης …«Χειρουργικές μάσκες και προστατευτικά ματιών (π.χ. ασπίδες προσώπου, γυαλιά) παρέχονται ως προσωρινό μέτρο για την προστασία από πιτσιλιές και μεγάλα σταγονίδια (σημείωση : οι χειρουργικές μάσκες δεν είναι αναπνευστικές συσκευές και δεν παρέχουν προστασία έναντι των διαδικασιών παραγωγής αερολυμάτων)».
Με άλλα λόγια, ήξεραν ότι επειδή τα virions του κορωνοϊού έχουν μέγεθος περίπου 100 nanometers, 1 / 100.000 του πλάτους μιας τρίχας και 1/30 του μεγέθους των φίλτρων χειρουργικής μάσκας (περίπου 3,0 μ. ή 3.000 nanomet.), οι χειρουργικές μάσκες (για να μην αναφερθούμε στις υφασμάτινες) δεν βοηθούν. Αυτό θα εξηγούσε το γιατί η εμπειρία έχει δείξει ότι, όλα τα μέρη που έκαναν γενικές παραγγελίες μασκών που ισχύουν για μήνες, όπως η Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ, η Γαλλία, το Περού, οι Φιλιππίνες, η Χαβάη, η Καλιφόρνια και το Μαϊάμι, απέτυχαν να αποτρέψουν την εξάπλωση της μόλυνσης.
Οι χειρουργικές μάσκες (και όχι οι πάνινες) θα μπορούσαν ενδεχομένως να σταματήσουν τα μεγάλα σταγονίδια από αυτούς που βήχουν με πολύ εμφανή συμπτώματα, αλλά δεν θα σταματούσαν τη ροή των αερολυμάτων που μεταδίδονται με τον αέρα, σίγουρα όχι από ασυμπτωματικά άτομα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το CDC, στα τέλη Μαΐου επικαλείτο τις 10 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές οι οποίες δεν έδειξαν “σημαντική μείωση της μετάδοσης της γρίπης με τη χρήση μάσκας προσώπου”. Το Center for Evidence-Based Medicine στην Οξφόρδη συνόψισε επίσης έξι διεθνείς μελέτες που «έδειξαν ότι οι μάσκες από μόνες τους δεν έχουν σημαντική επίδραση στη διακοπή της εξάπλωσης της γρίπης στο γενικό πληθυσμό, ούτε στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.»
Όταν ο Δρ. Fauci μίλησε κατηγορηματικά κατά της καθολικής επιβολής της μάσκας από την αρχή της επιδημίας, βασίστηκε σε αυτήν τη γνώση. «Δεν υπάρχει λόγος να περπατάς φορώντας μάσκα», είχε δηλώσει πέρσι στις 8 Μαρτίου. Εξήγησε ότι οι μάσκες μπορούν να μπλοκάρουν μόνο μεγάλα σταγονίδια, δίνουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, και έχουν ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μαζέψουν περισσότερα μικρόβια στα χέρια τους παίζοντας με τη μάσκα. Αυτά τα δεδομένα δεν αλλάζουν με το χρόνο.
Στη συνέχεια ο Surgeon General J. Adams υπογράμμισε την αναποτελεσματικότητα της χρήσης μάσκας στο κοινό, μιλώντας στο “Fox & Friends” στις 31 Μαρτίου. Ο Adams είπε ότι βάσει μιας μελέτης που δείχνει ότι φοιτητές ιατρικής που φορούν μάσκες αγγίζουν τα πρόσωπά τους 23 φορές πιο συχνά, πρέπει να υποθέσουμε ότι «η ακατάλληλη χρήση μάσκας μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθένειας.»
Από τότε, όλοι έχουμε δει πώς οι άνθρωποι αφήνουν μάσκες στις τσέπες ή τα αυτοκίνητά τους για μέρες και συνεχώς τις βάζουν και τις βγάζουν όπως απαιτείται χωρίς να πλένουν τα χέρια τους. Είναι αυτονόητο ότι αυτό δεν χρησιμεύει ως παγίδα βακτηρίων, αλλά μπορεί και να συμβάλλει απόλυτα στη διάδοση του ιού στα χέρια μας.
Τυχαιοποιημένη μελέτη του 2015 από το University of South Wales για τις υφασμάτινες μάσκες διαπίστωσε ότι το κακό φιλτράρισμα γίνεται αγωγός για τη διατήρηση της υγρασίας. Διαπιστώθηκε επίσης υψηλό ποσοστό μόλυνσης μεταξύ εργαζομένων πιθανώς λόγω επαναχρησιμοποίησής και κακού φιλτραρίσματος. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο χειρότερο είναι αυτό σε ένα περιβάλλον που δεν είναι υγειονομικής περίθαλψης όπου η επαναχρησιμοποίηση και η διασταυρούμενη μόλυνση είναι ανεξέλεγκτες ;
Αυτός είναι ο λόγος που πριν γίνει η μασκοφορία «θρησκεία» στον Καναδά, ο διευθυντής δημόσιας υγείας του Κεμπέκ τόνισε στο Montreal Gazette ότι οι μάσκες είναι αναποτελεσματικές, και σημείωσε ότι «οι μάσκες γεμίζουν υγρασία από το στόμα και τη μύτη μετά από περίπου 20 λεπτά-μόλις βραχούν, δεν σχηματίζουν πλέον φραγμό έναντι των ιών που προσπαθούν να περάσουν ή να βγουν». Αυτό καθιστά την ολοήμερη μασκοφορία κατά τη διάρκεια της ημέρας σε επιχειρήσεις, καταστήματα και σχολεία, σε αντίθεση με τη σύντομη χρήση σε κλινικές συνθήκες, μεγάλο κίνδυνο για την εξάπλωση βακτηρίων και παθογόνων μικροοργανισμών.
( ΞΑΝΑ-ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ και ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ.)
Τίποτα σχετικά με τον κορωνοϊό δεν άλλαξε τους τελευταίους μήνες που θα μας οδηγούσε να πιστέψουμε ότι οι μάσκες είναι κατά κάποιον τρόπο πιο αποτελεσματικές εναντίον του από ότι είναι ενάντια στην εξάπλωση άλλων ιών που προσβάλλουν το αναπνευστικό. Αυτό που έχει αλλάξει είναι η πολιτική.
Οι κυβερνήσεις δεν μπορούσαν πλέον να ελέγχουν τη ζωή μας μέσω εκτεταμένων lockdowns, επειδή ήταν πρακτικά ανυπόφορο, οπότε επέβαλαν τη μάσκα ως τρόπο μόνιμου ελέγχου της κίνησής μας. Το έκαναν σοφά μετά από ένα ολοκληρωτικό lockdown, όταν οι άνθρωποι ήταν ευγνώμονες που επέστρεψαν στις επιχειρήσεις υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και ήταν απελπισμένα πρόθυμοι να κάνουν οτιδήποτε για να αποτρέψουν ένα νέο lockdown.
Ο Δρ. Jeffery Klausner, o οποίος ασχολείται με τις μολυσματικές ασθένειες στο UCLΑ περιέγραψε τη μασκοφορία στις αρχές Φεβρουαρίου ως ψυχολογική, όχι φυσιολογική. Ο φόβος εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα από τον ιό, είπε στους Los Angeles Times και η μάσκα σε κάνει απλά να νιώθεις καλύτερα. Αυτό που είναι πιο επικίνδυνο είναι ότι πολλοί ανοσοκατεσταλμένοι άνθρωποι μπορεί να πάνε σε επικίνδυνα μέρη πιστεύοντας ότι η μάσκα τους προστατεύει. Υπάρχουν πολλοί χωρίς ανοσοκαταστολή αλλά με καρδιολογικά προβλήματα και διαβήτη, που κυκλοφορούν σε εσωτερικούς χώρους, πιστεύοντας ότι η μάσκα είναι η προστασία τους.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Σουηδός επιδημιολόγος A. Tegnell προειδοποίησε ότι επειδή τα επιστημονικά στοιχεία για τη μασκοφορία ως μέσο πρόληψης της COVID-19 είναι «εκπληκτικά αδύναμα», είναι «πολύ επικίνδυνο» να πιστεύουμε ότι οι μάσκες προσώπου από μόνες τους θα μπορούσαν να ελέγξουν την εξάπλωση της νόσου. Το πλύσιμο των χεριών και η απόσταση είναι σαφώς καλύτερα.
Η ολλανδική κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να απαιτεί μάσκες μόνο για τις δημόσιες συγκοινωνίες όταν οι άνθρωποι είναι πραγματικά κοντά ο ένας στον άλλο για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Με τόσο λίγα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της μάσκας, δεν ήθελε να διαταράξει τη ζωή των πολιτών. «Από ιατρική άποψη, δεν υπάρχουν ενδείξεις ιατρικής επίδρασης της μάσκας προσώπου, γι αυτό αποφασίσαμε να μην επιβάλλουμε τη μασκοφορία στη χώρα», δήλωσε η υπουργός υγειονομικής περίθαλψης της Ολλανδίας Tamara van Ark τον Αύγουστο.
Ο Henning Bundgaard, διευθυντής στο Rigshospitale της Δανίας, σημείωσε ότι οι χώρες που προτείνουν μάσκες προσώπου έχουν λάβει τις αποφάσεις τους χωρίς να έχουν αποδεικτικές μελέτες.
Ακόμη και στην Αγγλία, όπου η μάσκα είναι πιο διαδεδομένη από ό, τι σε μερικές από τις άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, το Public Health England κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία από μελέτες επιδημιολογίας και μοντελοποίησης είναι αδύναμα και ότι η μασκοφορία στην κοινότητα δύσκολα θα συμβάλλει στη μείωση της εξάπλωσης της COVID -19.
Η αμερικανική κυβέρνηση απέτυχε να προσκομίσει νέα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των μασκών.
Τον Ιούνιο, ο HHS Agency for HealthCare Research and Quality χρηματοδότησε μια συστηματική ανασκόπηση όλων των σχετικών τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών (RCTs) σχετικά με την αποτελεσματικότητα της μάσκας στην μείωση των αναπνευστικών λοιμώξεων και δημοσίευσε τα ευρήματα στο Annals of Internal Medicine. Το συμπέρασμα ήταν σαφέστατο και αντίθετο με την τρέχουσα αφοσίωση στη μάσκα – η οποία μοιάζει με λατρεία-. Η ανασκόπηση αυτή έδειξε ότι οι αναπνευστικές συσκευές N95 και οι χειρουργικές μάσκες έχουν σχεδόν τον ίδιο κίνδυνο για γρίπη και ιογενείς λοιμώξεις σε περιβάλλον υψηλού και χαμηλού κινδύνου. Η μελέτη σημείωσε ότι μόνο μία δοκιμή έδειξε μικρή μείωση του κινδύνου για λοίμωξη όταν οι γιατροί φορούσαν Ν95 σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου, αλλά ακόμη και αυτά τα στοιχεία ήταν περιορισμένα.
Πώς λοιπόν φτάσαμε από δημόσιους αξιωματούχους που προειδοποιούν για την έλλειψη αποτελεσματικότητας και τη δυνατότητα εξάπλωσης μικροβίων από μάσκες, στην εντολή τα μικρά παιδιά -που είναι εργοστάσια μικροβίων- να φορούν μάσκα όλη μέρα στο σχολείο – χωρίς καν νομοθετική συζήτηση ή δημόσιες ακροάσεις; Η απάντηση είναι ότι έχουμε αποδυναμωθεί ως κοινωνία. Έχουμε γίνει ένας λαός που είναι πρόθυμος να παραδώσει κάθε κομμάτι της ελευθερίας μας στις συνεχώς μεταβαλλόμενες και περίεργες ιδιοτροπίες των «υπαλλήλων δημόσιας υγείας», ακόμη και όταν είναι τρομακτικά αντιφατικές και χωρίς στοιχεία που να δικαιολογούν τη στροφή 180 μοιρών.
Σε περιόδους πανικού, καιροσκόποι πολιτικοί σε θέσεις εξουσίας στηρίζονται στις περίεργες και οπισθοδρομικές ιδέες τους για να παραβιάσουν την ελευθερία, ενώ τις παρουσιάζουν ως ένα είδος φωτισμένης προόδου στην τεχνολογία ή την κατανόηση των πραγμάτων. Στην πραγματικότητα, αυτά τα μέτρα απελπισίας δοκιμάστηκαν το 1918, και ακόμη και τότε, ήταν κατανοητό ότι δεν λειτουργούσαν. Στις 16 Νοεμβρίου 1918, ο τίτλος της Santa Barbara Daily News έλεγε: «Ο μέσος άνθρωπος δεν ξέρει πώς να φροντίζει τη μάσκα και έτσι αυτή γίνεται πραγματική συσκευή επώασης βακτηρίων». Πολλές απόψεις στη ζωή είναι απαραβίαστες και δεν αλλάζουν με το χρόνο. Συνηθίσαμε να καταλαβαίνουμε ότι η μάσκα ήταν μια καινοτομία του Halloween. Τώρα, η παθητικότητα μας επέτρεψε σε ολόκληρη τη χώρα μας να γίνεται μια μεταμφίεση του Halloween κάθε μέρα, χωρίς τέλος.» ….

Επίσης για τις επιπτώσεις της μάσκας ακολουθούν στοιχεία και βιβλιογραφικά δεδομένα (Μάριου Δημόπουλου: Doctor of Naturopathy, Υποψήφιου Ph.D)

(Σημ. Οι αριθμοί που θα συναντάτε μέσα σε παρένθεση π.χ. (1), (2), (3), …κ.λπ. αναφέρονται στην βιβλιογραφία που θα συναντήσετε στο τέλος του άρθρου).
Με τη μάσκα έχεις μείωση της οξυγόνωσης του αίματος (υποξία) ή αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα (C02) του αίματος..

Σε μια μελέτη του 2014, οι ερευνητές ερεύνησαν 212 εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη (47 άνδρες και 165 γυναίκες) ρωτώντας για την παρουσία πονοκεφάλων με χρήση μάσκας N95, τη διάρκεια των πονοκεφάλων, τον τύπο των πονοκεφάλων, καθώς και εάν το άτομο είχε προϋπάρχοντες πονοκεφάλους (1). Διαπίστωσαν ότι περίπου το ένα τρίτο των εργαζομένων ανέπτυξαν πονοκεφάλους με τη χρήση της μάσκας, οι περισσότεροι είχαν προϋπάρχοντες πονοκεφάλους που επιδεινώθηκαν από τη μάσκα και ότι το 60% απαιτούσε φάρμακα για τον πόνο για ανακούφιση. Όσον αφορά την αιτία των πονοκεφάλων, ενώ οι ιμάντες και η πίεση από τη μάσκα θα μπορούσαν να είναι αιτιολογικοί, το μεγαλύτερο μέρος των στοιχείων δείχνει την υποξία και/ή την υπερκαπνία ως αιτία. Δηλαδή, μείωση της οξυγόνωσης του αίματος (υποξία) ή αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα (C02) του αίματος (υπερκαπνία). Είναι γνωστό ότι η μάσκα N95, εάν φοριέται για ώρες, μπορεί να μειώσει την οξυγόνωση του αίματος έως και 20%, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια συνείδησης.
Μια πρόσφατη -τώρα- μελέτη στην οποία συμμετείχαν 159 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ηλικίας 21 έως 35 ετών διαπίστωσε ότι το 81% εμφάνισε πονοκεφάλους από τη χρήση μάσκας προσώπου (2). Μερικοί είχαν προϋπάρχοντες πονοκεφάλους που επιδεινώνονταν από τις μάσκες. Όλοι ένιωθαν ότι οι πονοκέφαλοι επηρέασαν την απόδοση της εργασίας τους. Η μελέτη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2020, δηλαδή μετά τον κορονοϊο, …………. …………… ………
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στη Σιγκαπούρη που εργάζονταν σε περιοχές υψηλού κινδύνου είχαν την υποχρέωση να φορούν ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, όπως μάσκα προσώπου N95 και προστατευτικά γυαλιά ενώ παρακολουθούσαν ασθενείς.

Με τη μάσκα έχεις μείωση της οξυγόνωσης του αίματος (υποξία) ή αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα (C02) του αίματος..

Δυστυχώς, κανείς δεν λέει στους ευπαθείς ηλικιωμένους και σε άτομα με πνευμονικές παθήσεις, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), εμφύσημα ή πνευμονική ίνωση, για αυτούς τους κινδύνους όταν φοράνε μάσκα προσώπου οποιουδήποτε είδους – κάτι που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή επιδείνωση της πνευμονικής λειτουργίας. Αυτό περιλαμβάνει επίσης ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και άτομα που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στους πνεύμονες, ειδικά με μερική εκ τομή ή ακόμη και την αφαίρεση ενός ολόκληρου πνεύμονα.
Ενώ οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η μάσκα N95 μπορεί να προκαλέσει σημαντική υποξία και υπερκαπνία, μια άλλη μελέτη χειρουργικών μασκών διαπίστωσε επίσης σημαντική μείωση του οξυγόνου στο αίμα.
Σε αυτή τη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2008 στο επιστημονικό περιοδικό Neurocirugia, οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σε 53 χειρουργούς χρησιμοποιώντας ένα οξύμετρο. Μέτρησαν την οξυγόνωση του αίματος πριν από τη χειρουργική επέμβαση καθώς και στο τέλος των χειρουργικών επεμβάσεων (3). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μάσκα μείωσε σημαντικά τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Όσο μεγαλύτερη ήταν η διάρκεια της μάσκας, τόσο μεγαλύτερη ήταν η πτώση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα.
Η σημασία αυτών των ευρημάτων είναι ότι η μείωση των επιπέδων οξυγόνου (υποξία) σχετίζεται με εξασθένηση της ανοσίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η υποξία μπορεί να αναστέλλει τον τύπο των κύριων ανοσοκυττάρων που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των ιογενών λοιμώξεων που ονομάζονται CD4 + Τ-λεμφοκύτταρα. Αυτό συμβαίνει επειδή η υποξία αυξάνει το επίπεδο μιας ένωσης που ονομάζεται HIF-1 (hypoxia inducible factor-1), η οποία αναστέλλει τα Τ-λεμφοκύτταρα και διεγείρει ένα ισχυρό αναστολέα του ανοσοποιητικού κύτταρο που ονομάζεται Tregs.
Αυτό θέτει το στάδιο για τη μόλυνση από οποιασδήποτε λοίμωξη, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19 και καθιστά πολύ πιο σοβαρές τις συνέπειες αυτής της μόλυνσης. Στην ουσία, η μάσκα σας μπορεί να σας θέσει σε αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων, με πολύ χειρότερο αποτέλεσμα (4-6).
Τα άτομα με καρκίνο, ειδικά εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, θα διατρέχουν περαιτέρω κίνδυνο από παρατεταμένη υποξία καθώς ο καρκίνος αναπτύσσεται καλύτερα σε ένα μικροπεριβάλλον που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο. Σε μια μελέτη αναφέρεται ότι η υποξία εμφανίζεται σε πολλές παθολογικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής και του καρκίνου (5). Το χαμηλό οξυγόνο προάγει επίσης φλεγμονή που μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη, την εισβολή και την εξάπλωση καρκίνων (7-8). Επαναλαμβανόμενα επεισόδια υποξίας έχουν προταθεί ως σημαντικός παράγοντας στην αθηροσκλήρωση και ως εκ τούτου αυξάνει όλες τις καρδιαγγειακές (καρδιακές προσβολές) και εγκεφαλοαγγειακές (εγκεφαλικά) παθήσεις. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2007 στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine αποδείχθηκε σε πειραματόζωα ότι η χρόνια διαλείπουσα υποξία προκαλεί αθηροσκλήρωση (9). Είναι εξάλλου γνωστό ότι η αποφρακτική άπνοια ύπνου, μια κατάσταση που οδηγεί σε χρόνια διαλείπουσα υποξία, σχετίζεται με υπερλιπιδαιμία, αθηροσκλήρωση και υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Υπάρχει και ένας άλλος κίνδυνος το να φοράτε αυτές τις μάσκες σε καθημερινή βάση, ειδικά εάν φοριούνται για αρκετές ώρες. Όταν ένα άτομο μολυνθεί με αναπνευστικό ιό, θα αποβάλει μέρος του ιού με κάθε αναπνοή. Εάν φορούν μάσκα, ειδικά μάσκα N95 ή άλλη σφιχτά τοποθετημένη μάσκα, θα εισπνέουν συνεχώς τους εκπνεόμενους ιούς, αυξάνοντας τη συγκέντρωση του ιού στους πνεύμονες και τις ρινικές οδούς. Γνωρίζουμε ότι τα άτομα που έχουν τις χειρότερες αντιδράσεις στον κορονοϊό έχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις του ιού από νωρίς. Και αυτό οδηγεί στη θανατηφόρα καταιγίδα κυτοκινών.
Νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο κορονοϊός μπορεί να εισέλθει στον εγκέφαλο (10). Αυτό αναφέρεται και σε άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2020 στο επιστημονικό περιοδικό Brain, Behavior and Immunity (11). Στις περισσότερες περιπτώσεις εισέρχεται στον εγκέφαλο μέσω των οσφρητικών νεύρων, τα οποία συνδέονται απευθείας με την περιοχή του εγκεφάλου που ασχολείται με την πρόσφατη μνήμη. Φορώντας μάσκα, οι ιοί που εκπνέονται δεν θα μπορούν να διαφύγουν και θα συγκεντρωθούν στα ρινικά περάσματα, θα εισέλθουν στα οσφρητικά νεύρα και θα ταξιδέψουν στον εγκέφαλο (12).
Σε ένα δημοσίευμα του 2017 που αναφέρεται στη χρήση μασκών για την προφύλαξη από τη ρύπανση τονίζεται ότι μπορεί να εμποδίζει κάποια από τη ρύπανση, αλλά έχει άλλες επιδράσεις αρνητικές για την υγεία (13). Συγκεκριμένα αναγράφονται τα εξής:
Ένα άτομο που φοράει οποιοδήποτε είδος μάσκας αντιμετωπίζει αντίσταση στην αναπνοή καθώς φιλτράρει τον αέρα μέσω της συσκευής, κάνοντας τον χρήστη να δουλέψει πιο σκληρά για να εισπνεύσει από ό, τι θα έκανε χωρίς τη μάσκα. Αυτό μπορεί να έχει πολλές δυσμενείς φυσιολογικές επιπτώσεις όταν η μάσκα φοριέται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επιπλέον, το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέεται/ε μπορεί να παγιδευτεί στο θάλαμο της μάσκας και να εισέλθει ξανά στο σώμα κάθε φορά που εισπνέει ο χρήστης της μάσκας. Αυτό παρέχει λιγότερο οξυγόνο στο σώμα από ό, τι όταν το άτομο δεν φοράει μάσκα. Μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη οξυγόνου, ασφυξία, προβλήματα αναπνοής και καρδιακές προσβολές, δήλωσε ο Δρ D Saha, επιστήμονας και επιπρόσθετος διευθυντής του Κεντρικού Συμβουλίου Ελέγχου Ρύπανσης. Τόνισε ότι οι μάσκες αποτελούν πιθανή πηγή βακτηρίων και ιών. Η υγρασία από την εκπνοή μέσα στη μάσκα, όταν βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το θερμό ανθρώπινο σώμα 37 βαθμών Κελσίου, καθίσταται ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη ιών και βακτηρίων, είπε. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη μικροβίων στις μάσκες και να βοηθήσει στην εξάπλωση αερομεταφερόμενων ασθενειών όπως η γρίπη.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Zhu JH et al. Effects of long-duration wearing of N95 respirator and surgical facemask: a pilot study. J Lung Pulm Resp Res 2014:4:97-100. https://medcraveonline.com/…/effects-of-long-duration
2. Ong JJY, Bharatendu C, Goh Y, et al. Headaches associated with personal protective equipment- A cross-sectional study among frontline healthcare workers during COVID-19. Headache 2020;60(5):864-877. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32232837
3. Beder A1, Büyükkoçak U, Sabuncuoğlu H, Preliminary report on surgical mask induced deoxygenation during major surgery. Neurocirugia (Astur). 2008 Apr;19(2):121-6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18500410
4. Shehade H, Acolty V, Moser M, Oldenhove G. Cutting Edge: Hypoxia-Inducible Factor 1 Negatively Regulates Th1 Function. J Immunol. 2015 Aug 15;195(4):1372-6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26179900
5. Westendorf AM, Skibbe K, Adamczyk A, Hypoxia enhances immunosuppression by inhibiting CD4+ effector T cell function and promoting Treg activity. Cell Physiol Biochem 2017;41:1271-84. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28278498
6. Sceneay J, Parker BC, Smyth MJ, Moller A. Hypoxia-driven immunosuppression contributes to the pre-metastatic niche. Oncoimmunology 2013;2:1 e22355. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583916/
7. Blaylock RL. Immunoexcitatory mechanisms in glioma proliferation, invasion and occasional metastasis. Surg Neurol Inter 2013;4:15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3589840/
8. Aggarwal BB. Nucler factor-kappaB: The enemy within. Cancer Cell 2004;6:203-208. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15380510
9. Savransky V, Nanayakkara A, Li J, et al. Chronic intermittent hypoxia induces atherosclerosis. Am J Resp Crit Care Med 2007;175:1290-1297. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17332479
10. Baig AM, Khaleeq A, Ali U, Syeda H. Evidence of the COVID-19 virus targeting the CNS: Tissue distribution, host-virus interaction, and proposed neurotropic mechanisms. ACS Chem Neurosci 2020;11:7:995-998. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32167747
11. Wu Y, Xu X, Chen Z, et al. Nervous system involvement after infection with COVID-19 and other coronaviruses. Brain Behav Immun. 2020 Mar 30. pii: S0889-1591(20)30357-3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32240762
12. Perlman S, Jacobsen G, Afifi A. Spread of a neurotropic murine coronavirus into the CNS via the trigeminal and olfactory nerves. Virology 1989;170:556-560. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2543129
13. Nagpal A. No good choices: A mask may block out some pollution but have other ill health effects. Scroll.in Dec 04, 2017. https://scroll.in/…/no-good-choices-a-mask-may-block
ΥΣ. Δημοκρατικότατα κάποιες από τις σελίδες της επιστημονικής βιβλιογραφίας τις έχουν αφαιρέσει …

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *